kolmapäev, 20. juuni 2018

Köögiviljad ja maitsetaimed


Aedsalvei Salvia officinalis
Sugukond Huulõielised
http://www.aiamaailm.ee/363-505-thickbox/aedsalvei.jpg
http://www.aiamaailm.ee/363-505-thickbox/aedsalvei.jpg

Ajalugu
Üks legendaarsemaid maitsetaimi on salvei. Vanade roomlaste ütlus: miks peaks inimene surema, kui ta aias kasvab salvei? Kehtib ka meie päevil. Keskajal usuti, et tass salveiteed suurendab sümpaatiat ja armastust inimeste vahel.
Aedsalvei, mida tarvitatakse maitse- ja ravimtaimena, pärineb Vahemeremaadest. Salveid tuntakse 500 eri liiki, nende hulgas on palju ka dekoratiivtaimi. Maailma parimat salveid kultiveeritakse Lõuna-Euroopas – Jugoslaavias, kus Makedoonias ja Dalmaatsias katab salvei terveid mäekülgi. Hinnatud on samuti Kreeka, Itaalia ja Lõuna-Prantsusmaa salvei. Eestis kasvab ilusti, kuid on pisut külmaõrn.
https://www.provenwinners.com/sites/provenwinners.com/files/imagecache/500x500/ifa_upload/50164.jpg
https://www.provenwinners.com/sites/provenwinners.com/files/imagecache/500x500/ifa_upload/50164.jpg
 
Kirjeldus
Salvei on mitmeaastane poolpõõsas. Taime neljakandilised, sitked ja puitunud varred on kaetud pehmete udemetega. Vars haruneb maapinnalt, olles alumises osas puitunud ja ülalt rohtne. Salvei huuljad õied on tavaliselt sinised aga võivad olla ka roosad, lillad või valged. Õied on kuni kahe sentimeetri pikkused, paiknedes ülemiste lehtede all kobaras. Vanemad taimed õitsevad juba juunis, kevadkülvist saadud taimed aga juulis-augustis. Salvei lehed võivad olla kuni viie sentimeetri pikkused ja asetsevad varrel vastamisi. Hallikasrohelised lehed on kaetud pehmete ebemetega ning tunduvad katsudes sametised. Mõnel sordil on ka sakiliste servadega lehed, samuti leidub nii kollase- kui ka kirjulehelisi dekoratiivseid sorte. Salveipõõsas võib kasvada 30-75cm kõrguseks.

https://lambley.com.au/sites/default/files/styles/full_image/public/plant_entry_photos/salvia_officinalis_berggarten.jpg
http://lambley.com.au/sites/default/files/styles/full_image/public/plant_entry_photos/salvia_officinalis_berggarten.jpg
Kasvatamine ja sordid
Värsked salveiseemned idanevad kiiresti. Siiski tuleks salveitaimed ette kasvatada ja hiljem peenrasse ümber istutada. Seemned külvatakse märtsis külvikasti 1-2 cm sügavusele. Soovitatav vahekaugus taimede istutamisel on 20x 40 cm. Salvei eelistab liivakat, keskmise viljakusega ja hea drenaažiga kergelt aluselist mulda pH tasemega 6.4. Eesti kliimas tuleks salvei istutada aia kõige päikselisemasse paika kuigi kasvab edukalt ka poolvarjus. Esimesel aastal saaki ei koguta, kärbitakse vaid latvu. See paneb taimed hästi võrsuma ning suurendab ka talvekindlust. Talub põuda päris hästi aga väga kuival suvel on saagirikkamad need taimed, mis kasvavad poolvarjulises kohas. Lehti kogutakse enne õitsemist ja õitsemise alguses, vanematelt taimedelt saab suve jooksul 2 saaki.
Esimest korda lõigatakse taim maha puitunud osani, teist korda samuti varreni enne sügisesi öökülmasid. Salvei on küll üsna ilmastikukindel aga samas vastuvõtlik juuremädanikule. Valedes tingimustest närbub salvei kiiresti. Probleeme võivad valmistada ka nälkjad, ämblikud, lestad ja lehetäid. Ehkki salvei pärineb Vahemere põhjarannikult, kasvab see edukalt ka Eesti kliimas. Meil tuleks salvei talveks katta või tõsta potiga siseruumidesse. Lumerohketel talvedel võib talvituda ka katmata.
Sordivalik on rikkalik: ’Berggarten’ – ümarate lehtedega ja ebaühtlase õitsemisega; ’Icterina’ – atraktiivsete rohelise-kreemkirjude lehtedega; ’Minor’ – tuhmrohelised lehed, väikesed lillad õied; ’Purpurascens’ – purpurpunaste lehtedega; ’Tricolor’ – originaalsed omapärased kolmevärvilised lehed, tuhmroheline, kreemikaslilla ja lõheroosaga.

https://apps.rhs.org.uk/plantselectorimages/detail/WSY0078175_5425.jpg
https://apps.rhs.org.uk/plantselectorimages/detail/WSY0078175_5425.jpg
Salvei biokeemiline kooslus
Salvei sisaldab eeterlikke õlisid (2,5%), millest suurema osa moodustab tsineool. Leidub veel pineeni, borneooli, tujooni, salveeni, fütontsiide, flavonoide, rasvhappeid, saponiine, alkaloidide jälgi, mõru- ja muid aineid. Salvei keemiline kooslus on keeruline, selle uurimine jätkub. Varjus kasvanud aedsalvei lehed sisaldavad tujooni palju rohkem, kui päiksepaistel kasvanu omad.

http://supplyist.com/wp-content/uploads/2013/09/dried-sage.jpg

Salvei köögis
Salvei meenutab kamprit ja sidrunit ning sel on meeldivalt mõru järelmaitse. Eriti kõrgelt hinnatakse salveid inglise köögis. Kuna salvei on väga erilise ja tugeva maitsega, pole selle kasutamine meie köögis veel väga levinud. Kulinaarias leiab laia kasutust, eelkõige linnulihast ja sealihast valmistatud roogade maitsestamisel. Sobib ka lamba-, looma- ja kalaliha maitsestamiseks. Kanamaksapasteedile annab hautamisel lisatud salveileht erakordset hõrkust. Seda ürti kasutatakse palju suppide, küpsetiste, vorstide, lihapirukate, linnuliha (täidistes) ja marinaadide maitsestamiseks. Sobib kasutada
salatitele, juustule, munaroogadele, pastale ning samuti paljude aedviljade ja isegi puuviljadega (näiteks apelsinide ja laimiga). Salveist saab väga mõnusa ürdivõi.
Värske ja kuivatatud salvei on täiesti erineva maitsega. Värskes salveis on sidruninoot palju tugevam.

http://www.phytoimages.siu.edu/users/paraman1/11_17_13/Upload17Nov13/SalviaOfficinalis1.jpg
http://www.phytoimages.siu.edu/users/paraman1/11_17_13/Upload17Nov13/SalviaOfficinalis1.jpg
Salvei rahvameditsiinis
Ravimtaimena on salvei väga laialt kasutuses. Kuna taim sisaldab väga palju eeterlikke õlisid ei soovitata salveiteed tarvitada üle kahe klaasi päevas ja mitte üle ühe nädala järjest. Salveid ei soovitata kasutada ägeda neerupõletiku korral ja raseduse ajal.
Salveimahl ravib halvasti paranevaid ja põletikulisi haavu ning veenipõletikke. Juuste väljalangemise korral hõõrutakse peanahka salveimahlaga. Ravivalt toimib ka parodontoosi puhul. Viimasel ajal on hakatud edukalt kasutama ka nahahaigustel, allergia ravil. Külmetuse puhul sobib salveile juurde lisada männikasve, eriti hea toime on sellel seguteel bronhiidi korral.
Põiekivide puhul soovitatakse juua teesegu salveist, piparmündist, köömnetest. Koos melissi ja paiselehega aitab teesegu sapikivide puhul. Viljatuse vastu soovitab rahvameditsiin võtta naistel päevas teelusikatäis salveimahla, millele on lisatud pisut soola. Salveitee vähendab ka higistamist.
Rahvameditsiinis on salveid tarvitatud tõmmise ja teena. Teeks võetakse 5 g ürtiklaasi keeva vee kohta ja lastakse 15-20 minutit tõmmata. Teed hoitakse suus, loputatakse suud ja kuristatakse kurku, kuid seda ei neelata alla. Kui gripp või mõni külmetushaigus on laastanud teie tervist ja kuidagi ei taastu hea enesetunne, tehke salveiteed ja jooge mõned päevad üks tass päevas.
Salveisuits, sütel põletatud salveilehed või ruumide pesu salveitõmmisega desinfitseerib ruume ja tõrjub koisid.

Allikad
Paju, A. (2000). Aed ja mets kui apteek. Tallinn: Maalehe Raamat.
Värva,M.(2004).Meie ravimtaimed. Tallinn: Elmatar.
Terviseleht, Aive Luigela
http://nokitse.ee/rahvameditsiin/aedsalvei
http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aialeht/aedsalvei-imeline-ravimtaim?id=47342235
http://www.sudameapteek.ee/aedsalvei/
http://juhendaja.ee/aedsalvei-0526samm0/
https://www.aiasober.ee/liigikirjeldused/207







Porgand ehk aedporgand Daucus carota sativus, Daucus sativus
Sugukond Sarikalised

Ботаническая иллюстрация моркови посевной (Daucus sativus)
http://www.driada.net/flora.php?idart=292

Ajalugu
Metsik porgand pärineb tõenäoliselt Iraanist ja Afganistanist, sest seal on porgandi geneetilise mitmekesisuse kese. Porgandit kasvatati juba enne meie ajaarvamist nii kreeklaste kui ka roomlaste aedades. Roomlaste juures oli porgand laual piduroana. 16.saj peeti teda veel delikatessiks. 17.saj hakkas see köögivili levima Euroopa maades, veel tundmata tema raviomadusi. Keskajal hakati porgandit juba pidama võimsaks ravimtaimeks. Sellest ajast on pärit toore porgandi hoidmine mees, mis säilitas kõik vitamiinid. Prantsusmaal ja Saksamaal oli meeporgand jõuluroaks, et inimene oleks terve kogu järgneva aasta. Esialgu ei kasvatatud porgandeid juurika, vaid seemnete ja lõhnavate lehtede saamiseks. Mõningaid porgandi sugulasi, näiteks peterselli, tilli ja köömnet kasvatatakse tänini lehtede ja seemnete saamiseks. Ka porgandi lehed kõlbavad vabalt süüa ja salatiks kasutada, kuigi seda tavaliselt ei tehta.
Esimesed porgandiseemnete arheoloogilised leiud pärinevad I-II aastatuhandest eKr. Rooma keiser Tiberius olevat olnud suur porgandite nautija ja lasknud neid tuua Saksamaalt Reini jõe lähistelt. 3. sajandist pärinevas Apicuse kokaraamatus on retsepte, mille üks komponent on porgand. Aastasadade vältel on porgandi metsikutest eellastest aretatud lihaka juurega sordid. Kunstliku valiku abil vähendati metsiku porgandi kibedust, suurendati magusust ja koort muudeti õhemaks. 17. sajandil oli maailma peamine porgandite aretamise keskus Holland. Kuna sel ajal oli seal võimul Oranje dünastia ja porgandidki olid oranži värvi, hakati Hollandis porgandeid värvi tõttu kasutama Oranje dünastia ja edaspidi kogu Hollandi iseseisvuse sümbolina.

http://plantar.global/wp-content/uploads/2015/12/111.jpg
http://plantar.global/wp-content/uploads/2015/12/111.jpg
Kirjeldus
Porgand on kaheaastane taim ja kuulub sarikaliste (Apiaceae) sugukonda. Esimesel aastal kasvatab ta lehekodariku ja juurvilja. Teisel aastal kasvab kuni 1 m kõrgune hargnenud õisikuvars, millel arenevad õied ja valmivad seemned. Porgandi õisik on liitsarikas. Õied on väikesed, valged ja risttolmlevad putukate abil. Vili on kaksikseemnis. See koosneb kahest lamedast, ovaalsest seemnest, mis üksteisest kergesti eralduvad. Porgandiseeme on tugeva iseloomuliku lõhnaga, sest sisaldab eeterlikke õlisid. Seeme on kaetud tihedate ogadega, nende abil haakuvad seemned üksteise külge. Pärislehed on pika rootsuga, püstised või tõusvad, kolmnurkse, mitmekordselt sulgjalt lõhestunud lehelabaga. Porgandi juuresse kogub taim toitaineid, mis on vajalikud pika varre kasvatamiseks ja õitsemiseks teisel eluaastal. Juurikas koosneb südamikust ja seda ümbritsevast paksemast koorest, mille vahel olevas kambiumiringis toimub kasv. Kuna kasv on seesmine, võib porgand lõheneda. Porgandi südamik on tavaliselt koorest heledam, puisem ja sisaldab vähem vitamiine. Porgandi juurvili on väga plastiline ja muudab kergesti oma tüüpilist kuju.

https://bugwoodcloud.org/images/384x256/5506557.jpg
https://bugwoodcloud.org/images/384x256/5506557.jpg

Kasvatamine, säilitamine, sordid.
Selleks, et porganditel juur ei deformeeruks, on kõige parem külvata nad lahtisele pinnasele, milles poleks kive. Porgand eelistab kasvuks kergemaid huumusrikkaid muldi. Kõige paremini sobivad vett läbilaskva aluspõhjaga kerged liivsavi- või saviliivmullad. Porgand kasvab ka hästilagunenud turvasmuldadel. Muld peab olema sügavalt haritud, kivideta, poorne ja sõmerja struktuuriga ning hästi kuivendatud ja umbrohupuhas. Savimullad on ka õhuvaesed ja neil tekib kergesti mullakoorik. Optimaalseks mullahappesuseks loetakse mineraalmuldadel 6,0...7,0, turvasmuldadel 5,0...5,5. Porgand ei talu värsket lubiväetist ega värsket sõnnikut. Värske sõnnikuga väetamise tagajärjel moondub sageli juurvilja kuju, halveneb säilivus ning väheneb kuivainesisaldus ja põhjustab nitraatide kuhjumist. Nii lubiväetis kui ka sõnnik antakse vajaduse korral eelviljale. Porgand on tundlik igasuguse väetamise suhtes ja seepärast tasub vältida üleväetamist. Seemnete läbimõõt on 1–2mm ja nad tuleks külvata 2cm sügavusele, reavahega 8…10cm. Seemet võib külvata juba aprilli esimesel poolel aga midagi ei juhtu, kui külv toimub juunis, jaanipäeva paiku. Kõige paremini kasvab porgand täisvalguses, aga pisut talub ta ka varju. Porgand idaneb aeglaselt ja tärkab tavaliselt alles 10-18 päeva pärast külvi. Tärkamisaeg sõltub mulla niiskusest ja temperatuurist. Soojas niiskes mullas võib hea elujõuga seeme tärgata isegi nädala pärast. Seeme hakkab idanema juba temperatuuril 4...5°C. Tõusmed on öökülmadele vastupidavad, taludes -3...-4°C külma. Pärislehed taluvad veelgi külmemat temperatuuri. Juurvilja mullast väljaulatuvat osa aga kahjustab juba -2°C. Sellised porgandid võivad säilitamisel kergesti mädanema minna. Porgandi kasvuks vajalik optimaalne temperatuur on 18...22°C. Esimene pärisleht ilmub kaks nädalat pärast tärkamist. Porgandi seemned on idanemisvõimelised 3–4 aastat. Porgandiseemet kulub 2…3g/m2 kohta, seemet võib enne külvi 2…3 päeva leotada. Kergetel muldadel võib porgandi külvata juba hilja sügisel, siis tärkab ta kevadel külvatust märksa varem. Kasvuperioodil vajab piisavalt niiskust. Kui kevadel külvijärgselt on muld liiga kuiv, võib see põhjustada ebaühtlast tärkamist. Halvimal juhul kui seeme on jõudnud juba idaneda ning seejärel jääb liiga kuivaks, hävineb tärkav taim sootuks. Seda võib juhtuda eelkõige kergematel liivmuldadel, mille veehoiu võime on väike. Niiskuse kõikumine kasvuperioodi lõpus võib põhjustada juurviljade lõhenemist. Kui porgandijuur hakkab jämenema, harvendatakse taimed 2…3cm vahedega. Tavaliselt vajalik ka teine harvendamine. Suureks kasvavad porgandid 4 kuuga. Parim eelkultuur porgandile on tugevasti orgaanilist väetist saanud kapsas. Kasvuajal põhjustavad peamisi probleeme porgandi-lehekirp ja porgandikärbes. Veidi aitab külviaja valik. Külvata kas väga varakult või alles nädal enne jaanipäeva, siis ei ole porgand lehekirbu massilise lendluse ajal kõige tundlikumas arengufaasis. Vältida tuleks porgandipõllu rajamist okaspuude lähedusse, sest seal talvitub porgandi lehekirp. Efektiivne võte kahjurite vastu on katmine kattelooriga. Porgandit võivad kahjustada mitmed juurvilja või lehti kahjustavad haigused. Juuri kahjustavad haigustekitajad nakatavad taime juba põllul, kuid enamasti avaldub kahjustus alles hoidlas (baktermädanik, valgemädanik, hahkhallitus).

Porgand on oma õhukese koore ja suure veeaurumise tõttu üks raskemini säilitatavaid juurvilju. Kõige paremini säilib hoidlas nullilähedasel temperatuuril õhuniiskus peab olema 80— 85% , aga kodustes tingimustes on seda raske võimaldada. Säilitamiseks tuleb üles võetud porgandeid kõigepealt lasta õhurikkas ruumis taheneda, et muld porgandite ümber kuivaks ja maha pudiseks. Välja tuleb sorteerida haigusnähtustega porgandid, hoidla peab olema kuiv ja jahe. Kodustes hoiuruumides on otstarbekas porgandeid säilitada liivaga kihitatult salvedes või kastides. Liiv peab olema värske. Niiske liiv takistab porganditest vee auramist ja isoleerib need üksteisest, takistades niiviisi haiguste levikut. Mädanike leviku tõrjeks võib liivasse segada tuhka. Viimasel ajal on räägitud ka säilitamisest turbas. Samas on väga tülikas tassida liiva või turvast sügisel keldrisse ja kevadel jälle keldrist välja. Hoiuruumi puudusel saab porgandeid säilitada ka kuhjas maetuna või kasvukohal, mullast üles võtmata. Sel juhul tuleb sügisel enne külmade tulekut pealsed maha lõigata ja porgandiridadele mulda kuhjata. Lumevaesel talvel võib katta ka põhu või puulehtedega. Korralikult kaetud porgand säilib kevadeni, olles karge ja haigustest kahjustamata. Pestud, puhastatud ja tükeldatud porgandeid saab säilitada ka sügavkülmas.
Porgandisordid jagunevad kahte suurde rühma. Ida ehk Aasia rühma kuuluvad kollase, roosa, violetse ja isegi musta värvusega teisendid. Lääne ehk Euroopa rühma kuuluvad valdavalt oranži või oranžikaspunase värvusega teisendid, neid nimetatakse ka karotiinporgandeiks. Eestis on kuni viimase ajani kasvatatud Euroopa rühma porgandeid. Alles viimasel ajal on hakanud turule ilmuma Aasia rühma kuuluvaid porgandisorte.

Kasvuaja pikkuse järgi eristatakse kahte gruppi:

          varajane porgand: vegetatsiooni periood 80...100 päeva;
          hiline porgand: 120...150 päeva.

Juurvilja kuju järgi eristatakse järgmisi sorditüüpe:
          PARIISI TURG (PARISIAN) `Pariisi turg`; `Rondo`;
          AMSTERDAM `Amini`, `Indu`, `Mokum`F1;
          NANTES `Express`, `Fancy`, `Nevis` F1, `Narbonne`F1, `Panther`F1;
          BERLICUM `Berjo`, `Fina`, `Bergamo`F1;
          FLAKKEE `Flacoro`, `Vita Longa`, `Fontana`F1;
          CHANTENAY `Redco`, `Rola`, `Shantenee 2461`.
 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWY0SGi_XjZDWMKBY60G73vvIhKqJNSkaexJTsFC7OuJFFvyDsED2ox4IhSxB76DPd190iMDmhJ3uxHA6qzr965OtRlXT2AQEjXZy-OYaKDZfXc17uV4h9FBpCFcmdyET5U1rhBeUJmZA/s1600/Carrot4.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWY0SGi_XjZDWMKBY60G73vvIhKqJNSkaexJTsFC7OuJFFvyDsED2ox4IhSxB76DPd190iMDmhJ3uxHA6qzr965OtRlXT2AQEjXZy-OYaKDZfXc17uV4h9FBpCFcmdyET5U1rhBeUJmZA/s1600/Carrot4.jpg

Porgandi biokeemiline kooslus
Porgand on rikas A-vitamiini eelvitamiini karotiini poolest, siin ületavad porgandit vaid punane paprika ja astelpaju. Karotiin muutub organismis A-vitamiiniks, kuid vajab omastamiseks rasvainet. Toore porgandi karotiinist omastab inimese organism umbes 10%, kuid rasva lisamisel tõuseb karotiini omastatavus 85…90% . Vähem on porgandis B-rühma vitamiine (B1 ja B2) ja vitamiine PP, C, D, E. Eriti tuleks rõhutada porgandi mineraalainete rikkust. Mida temas ka pole: kaaliumi-, räni-, väävli-, raua-, vase- ja koobaltiühendeid, joodi. Porgandis on palju suhkruid (8…15%), ta on rikas aminohapete poolest, on leitud veel letsitiini, koliini, betaiini, pektiinaineid, flavonoide ja eeterllikke õlisid.


http://cdn.territorialseed.com/images/uploads/8874_7675_large.jpg
http://cdn.territorialseed.com/images/uploads/8874_7675_large.jpg

Porgand köögis
Koduses toiduvalmistamises on porgand Eestis koos kurgiga valge peakapsa järel teisel-kolmandal kohal; 11…13% tarbitavast köögiviljast moodustab porgand. Võiks arvestada, et omas aias kasvatatud porgand on parim ravimina ja toiduna. Noori, värskeid porgandeid tuleks süüa harjaga pestult koorimata, vanemaid kraapida. Porganditoitude maitsestamiseks olgu käepärane petersell, ka majoraan (pune) sobib hästi. Meeles peaks pidama, et porganditoidud toorena on vastunäidustatud mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite korral ja peensoole haigustel. Porgandi keeduvette soola ei panda, sest see halvendab maitset. Suppidele lisamiseks pruunistatakse sibul koos porgandiga kergelt rasvaines, kuhu lahustuvad värvikad karotinoidid. Toite porgandist on tohutult, iga perenaine võib veelgi üllatada oma retseptidega. Porgand kuulub segasalatite kooslusse, valmistatakse iseseisvana küll magushapu maitselisena, küll teravamaitselisena koos küüslauguga. Hästi sobivad porgandiga banaan, mustsõstrad, tikrimarjad. Samas on need salatid toitvad ja sobivad pärast rasket haigust.
Termiline töötlemine mõjutab küllaltki vähe porgandi toitainelist sisaldust, seejuures karotiin omastatakse kõige paremini riivitud ja veidi rasvas hautatud porganditest. Karotiin säilib isegi kuivatatud ja külmutatud porgandis. Karotiinirikas toit parandab immuunsust, suurendab organismi kaitset.

Porgand rahvameditsiinis
Keskaegne raviraamat ütles, et ükski juurvili ei ravi inimest paremini kui porgand. 1-2 porgandit päevas katab A-vitamiini vajaduse. Kõiki toitaineid sisaldav porgand on kasulik süüa toorena või juua mahlana. Toores porgand tugevdab organismi – tugevdab vastupanuvõimet nakkushaigustele, on kasulik C-, A-vitamiini hüpovitaminoosi, verevaesuse, isupuuduse, maksa-, neeru-, südameveresoonkonna ja hingamisorganite haiguste korral. Porgand ei jää maha mikrofloorat hävitavate fütontsiidide sisalduse poolest sibulast ja küüslaugust. Kui süüa toorest porgandit, väheneb mikroobide hulk suuõõnes tunduvalt. Tervel inimesel ei ole vastunäidustusi porgandi tarvitamisel. Südamelihase infarkti puhul antakse esimestest päevadest alates porgandimahla a 100 g 2-3 korda päevas. Kui porgandimahlale lisada mett, siis on see kasulik ülemiste hingamisteede põletike puhul. Riivitud porgandi asetamine haavale vähendab valulikkust ja põletikku ning soodustab paranemist. Kui põletushaavale panna marlisse mähitud riivitud porgandit, siis ville ei teki. Kurgu-, häälepaelte ja igemepõletike vastu soovitab rahvameditsiin võtta 3 spl riivitud porgandit meega, lisada klaas piima ja juua soojalt. Rahvameditsiin on alati soovitanud porgandi söömist nendele, kel soodumus kasvajate tekkeks. Kuna karotinoidid on siin määravad, siis tuleks arvestada eelpool nimetatud nõudeid (kergelt keedetud või rasvas hautatud). Ei tohiks kõrvale jätta ka porgandi lehti ja seemneid nende raviva toime tõttu. Seemnetee on oluline imetavatel emadel, neerukivitõve ja hemorroidide korral. Porgandiseemnetega on lahustatud neeru- ja põiekivisid (1 spl seemneid 1 kl keeva vee kohta, seista 1 ööpäev). Porgandipealsed sobivad nii värskena kui ka kuivatatuna. Oma meeldiva lõhna ja maitse tõttu sobib kuivatatud pealseid segada klorofülliseguks kuivatatud teede hulka. Kuivatatud lehed on teena eeskätt hemorroidide ravis tunnustust leidnud. Kasutatakse veel vitamiinisegudes, kehvveresuse, kõrge vererõhu, unetuse, angiini, kõrge kolesteroolitaseme korral.

Allikad
http://www.pikk.ee/valdkonnad/taimekasvatus/koogiviljandus/porgand#.VNnZceaUfyo
http://et.wikipedia.org/wiki/Porgand
http://www.terviseleht.ee/39/39_porgand.html
http://www.videvik.ee/487/porgand.html
http://entsyklopeedia.ee/artikkel/porgand3
Vool.K (1974). Köögivilja kasvatamine. Tallinn: Valgus





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar